Mark Zuckerberg’in geçtiğimiz ay bir ‘soru – cevap oturumu’nda Facebook’un bir dislike (beğenmedi) butonu üzerinde çalıştığına dair planlarını açık etmesinden hemen sonra Facebook reactions (karşılıklar) ‘ın denenmeye başladığının haberini aldık. Bu bir sağ gösterip sol aparkat denemesi miydi yoksa beğenmedi butonunun Facebook kullanıcılarında yaratacağı olumsuz etkiden mi çekinildi bilemiyoruz. Bildiğimiz bir şey varsa artık hayatımıza Facebook reaksiyonları ve yeni terimlerin gireceği…

BEĞEN –  MUHTEŞEM – İNANILMAZ! – HAHAHA – YAŞASIN – ÜZGÜN – ÖFKELİ

Zuckerberg yukarıda bahsettiğim ‘soru – cevap oturumu’nda dislike yani beğenmeme butonunun olumsuzluğa yol açacak bir şekilde değil de daha çok empati yapmaya ve paylaşımdaki duruma ‘üzgün’ olunduğunu veya ilgili durumdan hoşnut olunmadığını bildirmeye yarayacağını belirtilmişti. Aslında söylerken bile zorlandığım bu durumu basit bir butonla yapabileceğini düşünmek de biraz iyimser olurmuş.

İleride bir gün tam anlamıyla bir ‘Kayınçon Mahmut bunu beğenmedi!’ vakası yaşar mıyız bilemiyorum ama reactions (karşılık) hamlesinin Facebook’u daha eğlenceli ve hatta interaktif bir alan yapacağından kuşkum yok.

REAKSİYONLAR NASIL KULLANILACAK?

Yıllardır alışageldiğimiz like (beğen) butonunun görüldüğü tüm yerlerde karşılıkları bulabileceğimizi ve kullanabileceğimizi düşünüyorum.

Facebook’un kullanım konusunda izleyeceği yöntemle alakalı da bir kaç ihtimal var. En makul olanı mobilden kullanım için mevcut like (beğeni) butonuna uzun süreli basarak yana doğru açılan bir menüden seçim yapmak. Masaüstünden kullanımda ise mouse imleci beğen butonu üzerine geldiğinde açılan bir emoji listesi…

Nasıl ki şu an yapılan paylaşımların altında X kişi beğendi, Y kişi yorum yaptı şeklinde yazıyorsa bu yeni özellikle birlikte kaç kişinin üzgün olduğunu, kaç kişinin mükemmel olarak yorumladığını, kaç kişinin kahkaha attığını vs. sayısal olarak da emojilerle birlikte görebileceksiniz.

NE ZAMAN KULLANIMA GİRECEK?

Bütün yeni güncellemelerinde olduğu gibi Facebook bu özelliğini de önce kısıtlı bir kitleye açarak test edecek ve daha sonra başarılı olduğu takdirde bütün dünyanın kullanımına açacak. Bu özelliğin test edileceği 2 ülke belli oldu; İrlanda ve İspanya. Özellikle İspanya İngilizcekonuşmayan bir kitlenin yeni özellikteki emojilere nasıl reaksiyon göstereceğini test etmek açısından önem arz ediyor.

SON KULLANICIYI NASIL ETKİLER?

Facebook’u bir iletişim ve sosyalleşme ağı olarak görüyorsanız bu özellik sizin duygularınızı daha rahat ve hızlı ifade etmenize yarayacaktır diye düşünüyorum. Nasıl ki Whatsapp kullanıcıları ‘emoji’ler sayesinde daha sürdürülebilir ve daha duygu yoğun yazışmalar gerçekleştirebiliyorlarsa artık Facebook’ta da paylaşımlar daha etkileşimli olacak diyebiliriz.

SAYFA SAHİPLERİNİ/FİRMALARI NASIL ETKİLER? 

Facebook üzerinde bir hayran sayfanız, topluluk sayfanız veya uygulamanız varsa yeni özellik sayesinde çok daha yüksek erişim – etkileşim oranlarını görebilirsiniz. Hatta bu özellik daha şimdiden Facebook’un algoritmasında yerini aldı diyebiliriz.

Türkiye’de denemeler başlamasa da sayfa istatistiklerinde karşılıkların tutulduğu bir alan da oluşturuldu. Erişimi sekmesinde bulabilirsiniz.

Sayfa sahipleri önceleri beğeni, yorum ve paylaşım için çabalarken artık daha fazla ‘ilişkili’ karşılık toplamak için çabalayacak. Ve belki de bu sayfalar için kökten değişikliklere yol açacak.

Hayvanlarla alakalı iki gönderiyi ele alarak bu durumu açıklayalım;

Birisi hayvanları koruyan kollayan insanların olduğu bir video olsun. Buna verilen reaksiyon şu an için ‘like’ yani beğenme eylemidir. Bir de hayvanlara eziyet eden bir kişinin görüntüsünü ele alalım. Bu durumda videoyu izleyen durumdan hoşlanmasa bile gönderiyi beğenebilir. Aslında bu beğeni paylaşımı yapan kişiye ’senin yanındayım’ ‘aynı düşüncedeyiz’ ‘haberi okudum’ vb. niyetlerle gönderilen bir karşılık olabilirken aynı zamanda gönderide yapılan eziyeti de beğenen kişiler de olabilir.

Görüldüğü üzere aslında Facebook bu iki gönderiye insanların verdiği tepkilerin arasındaki ayrımı çok da iyi yapamıyor şu anki durumda. Facebook’un saydığı şey sadece like (beğeni), yorum ve paylaşım sayısı… Yeni özellikle birlikte daha çok veri işlenerek daha mantıksal yaklaşımlar yapılacak ve bu gibi durumlarda sayfaların başarısı daha net tespit edilebilecek.

ANKETBOOK

Firmalar için olayın daha da önemli bir tarafı da artık kullanıcılardan daha tatmin edici reaksiyonlar alacak olmaları. Firmalar bu reaksiyonları bir oylama olarak konumlandırıp kullanıcılarından daha net geri dönüşler toplayabilir. Veya firmalar takipçilerinin fikirlerini sorma konusunda daha hevesli davranabilir. Zira yorum yapmaktan çekinen kişiler de artık bir buton ile düşüncelerini hızlı bir şekilde dile getirebilirler. Örneğin; firma yeni çıkaracağı ürün/hizmet hakkında kullanıcıların düşüncelerini sorarak o ürün/hizmet konusunda stratejisini yenileyebilir.

Kısacası Facebook reaksiyonları bizi Facebook’a Facebook’u da bize daha çok katıştıracak gibi duruyor. Olasılıkları mantıklı çerçevede değerlendirip hazırlık yapmak lazım. Demedi demeyin…

NOT: Milliyet.com.tr’de 19.10.2015’te kaleme aldığım yazıdır.

E-Bülten

Düzenli olarak dijital pazarlama taktikleri ve püf noktaları almak ister misiniz?

Bu yazıları da okumalısın!