Son zamanlarda önde gelen e-ticaret startup’larının offline iş modellerine entegre olduklarını veya olmak için girişimlerinin olduğunu duyuyoruz – görüyoruz. 

Amazon’un fiziksel mağaza açacağı dedikodusu gibi bir türlü gerçekleşmeyen girişimler olduğu gibi çok hızlı şekilde fiziksel dünya ile entegre olmuş örnekler de görmek mümkün. Örneğin; en güzel uygulamalardan birisi online ticaret devi Best Buy’ın fiziksel satış makineleri/kioskları (vending machine). 

Best Buy Express

Best Buy Vending Machine

Her ne kadar fiziksel mağazası konusunda dedikodular doğru çıkmasa da Amazon’un da kindle vending machine’leri offline ticaret noktasında gayet kabul görmüş ve iyi cirolar çıkarır olmuş.

Amazon Kindle Kiosk

Bunların yanı sıra 70.000’in üzerinde online perakendeciyi bünyesinde barındıran dev e-ticaret platformu Shopify‘ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu fiziksel POS sistemi sayesinde online ve offline ticareti entegre etmeyi planladığını biliyoruz.

Yine Amazon‘un aynı gün teslimat için offline bir teslimat operasyonu sistemi kurması online alış-veriş alışkanlıklarımızı kökten değiştirecek gibi duruyor. Her şehirde bulunacak depolar ile kargo firmasının yerine kendi teslimat görevlilerini ürün teslimatına gönderecek olan Amazon online bir işe offline bakışın en güzel örneklerinden aslında.

E-ticaretmag ‘de Sefamerve.com ‘un kurucu ortağı Metin Okur’un röportajında okumuştum. Sefamerve olarak kendilerine özgü marka oluşturma ve üretim yapma planları söz konusuymuş. Bunun bir sonraki adımının da mağazalaşma olduğunu hepimiz tahmin ediyoruzdur sanırım. Yine Türkiye’den bir örnek olarak Fitbas.com ‘un mağazalaşması da güzel bir örnek olabilir…

Tüm bu örnekler gösteriyor ki ticaretin sonsuza kadar sanal kalması mümkün değil. Bunu hayal edenlerin de hüsrana uğramaları an meselesi gibi görünüyor. Öyle ya da böyle bir sanal mağaza veya iş modeliniz varsa oturup bu işin fiziksel hayata uygulamasını düşünün derim.

Neden Offline Entegrasyonu?

Öncelikle internet kullanıcılarının hala güven sorunu yaşamaları ve düşük kredi kartı penetrasyonu oranları Türkiye’de eticaret’in kanayan yarası. Kargo firmalarını kapıda ödeme yapmaları bir nebze bu konuyu rahatlatsa da tahsilat için ödenen oranlar çok fazla. Kargo demişken kargoları hala çok pahalıya ulaştıran bir pazar içerisinde olmamız da ayrı bir handikap. E tabi bunlar karşılıklı yük anlamına geliyor. Biraz online mağazanın üzerine birazdan biraz fazla da son kullanıcının omuzlarına.

Global anlamda değerlendirdiğimizde Amazon’ın bile pazarı domine etmesine rağmen büyüyemediğini görüyoruz. Karlılık? Güldürmeyin beni… 

Offline mağazalar için iş gücünü verimli kullanmak da neredeyse imkansız. Buna bir de reklam maliyetleri eklenince karlılıktan bahsetmek mümkün olmuyor.

E-Bülten

Düzenli olarak dijital pazarlama taktikleri ve püf noktaları almak ister misiniz?

Bu yazıları da okumalısın!