Bu yazıya rastladığınıza göre belli ki aklınızda bir fikir var ancak bu fikri nasıl değerlendireceğiniz konusunda kararsızsınız. Hangisi fikrinizi duyurmak için daha doğru bir yöntem olur: Girişimciliğe adım atmak mı yoksa fikrinizi bir startup’a dönüştürmek mi? Bunların hepsinin cevabını okuması birkaç dakika sürecek olan bu yazıyla size vereceğim.

 

Bu sorunun cevabına geçmeden önce bilmeniz gereken şeyler var. Bunların başında startup ve girişimciliğin ne olduğunu anlamak geliyor. Sonrasında ise nasıl başarılı bir şekilde startup kuracağınıza ve aynı şekilde nasıl başarılı bir girişimci olacağınıza değineceğiz. Hazırsanız, başlıyoruz! 

Startup Nedir?

 

Startuplar  genellikle önceden denenmeyen taleplerden yola çıktığı  için yüksek maliyetler gerektirir. 

 

Startupların kurulabilmesi için finansman bulmaya çalışılır. Bu finansmanlar aile üyeleri, arkadaş çevresi, risk sermayedarları veya banka kredileri olabilir. 

 

Daha önce denenmeyeni denediği için startuplarda risk de fazladır. Ama şunu da söylemek gerekir ki bu büyük risk beraberinde fazlasıyla deneyim kazanımını da getirir. 

 

Nasıl Başarılı Bir Startup Olunur?

Her şeyde olduğu gibi başarılı bir startup olma aşamasında da ilk ihtiyacınız olan şey, parlak bir fikirdir. Arkasında durmak isteyeceğiniz bir fikir bulduktan sonra başarılı bir startup olma  adımlarını izleyerek istediğiniz noktaya ulaşabilirsiniz.

 

Fikir hazır, peki sırada en önemli adım hangisi? Tabii ki pazar araştırması yapmak! Bir işe başlamadan önce o işin ne kadar talebi olacağını da bilmek gerekiyor. Böylece işe başlayıp başlamama, işe başlayacaksanız da ne kadar büyük bir sermaye ayrılması gerektiğine karar vermek daha kolay hale geliyor. Pazar araştırmasının ardından şirketin hedefi, amacı, hedef kitlesi, uygulayacağı strateji, yani bir nevi her şeyi şekillenir. 

 

Bir startup’ta pazar araştırması yapmanın bir diğer amacı da finansmanların ikna aşaması. Sınırları çizdikten sonra finansmanlara fikirlerinizi aktarmak ve onların desteğini, güvenini kazanmak daha kolaylaşır.

 

Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik en yüzeysel anlamıyla, kar sağlayacağı umut edilen bir işin riskini üstüne alarak o işi kuran kişinin yaptığı atılımdır. Girişimciler tespit ettikleri sorunlar için fikirler geliştirirler. Girişimciler bir girişimcilik örneği ortaya koymak için hem emeklerini hem sermayelerini riske atarlar. Tabii günümüzde melek yatırımcıların varlığı girişimcilerin üzerindeki sermaye baskısını da biraz olsun azaltmıştır. Melek yatırımcılar, mülkiyet hissesi karşılığında bir girişime sermaye desteği sağlarlar. 

 

Girişimci olabilmek için üç şeye ihtiyacınız vardır: iyi bir fikir, yatırım yapabilecek yeterli maddi imkan ve yatırımınızı her geçen gün daha da iyiye götürmek için kararlılık! Bu üçünden biri eksikse girişiminizin başarılı olması tamamen şansa bağlı hale gelir. 

 

Birçok kişi yeterli bütçeye sahip olduğu için aklına gelen fikirleri hayata geçirmeye çalışıyor. Ancak bu fikirler genelde pek de parlak olmayan, alışılmış fikirler olduğu veya girişimcinin kararlılıkla arkasında durmadığı için başarılı olamıyor. Bir girişimin başarılı olabilmesi için en başta sektörde fark yaratacak bir fikirle ortaya koyulması gerekiyor. 

Nasıl Başarılı Bir Girişimci Olunur?

Girişimci olmak hem doğuştan hem de öğrenilerek olan bir şey olabilse de başarılı bir girişimci olmak için takip edilmesi gereken adımlar bulunuyor.. Böylece her girişimci kendi şansını yaratıp tırnaklarıyla kazıyarak istediği şeye ulaşabilir.

 

Başarılı bir girişimcinin en belirgin özelliklerinden birisi cesur olması. Ama bu cesurluğu işi bilmeden dahil olmaya çalışmak gibi algılamamak lazım. Çünkü başarılı bir girişimci ilk önce tüm araştırmalarını yapar, ardından cesur bir tavır takınarak işe koyulur. 

 

Aynı zamanda onca araştırma yapmasına rağmen başarılı bir girişimci mütevazılığı da elden bırakmaz. “Her şeyi ben bilirim!” havasında olmak yerine tanıştığı insanlardan neler öğrenebileceğini görmeye çalışır. Çünkü sektörde herkesin kazandığı deneyim çok değerlidir ve hiç beklemediğiniz insanlardan bile çok önemli dersler çıkarabilirsiniz. 

 

Başarılı bir girişimci olma yolunda belki de en önemli şeylerden biri planlı olmaktır. Gün içinde neler yapacağınızı, o hafta yapmanız gerekenleri, aylık hedeflerinizi… Kısaca her şeyi düzenli bir şekilde planlamak ve o tabloya göre hareket etmek hedeflerinize ulaşma yolunda yardımcı olur. 

 

Bir başka önemli konu da girişimcilik yolunda size akıl hocalığı edecek doğru kişiyi bulmanız. Bu yolda hayallerinize inanırken bir yandan da gerçekçiliği elden bırakmayan bir akıl hocasıyla ilerlemeniz iyi olur. Böylece hem olası hatalardan kendinizi korursunuz hem de ilerleme konusunda daha hızlı adım atabilirsiniz. Kendinize bir akıl hocası arıyorsanız, belki de Veli Bahçeci’yle tanışmanızın zamanı gelmiştir! Sizi şöyle alalım…

 

Sektörde bizzat yer almış akıl hocanızın da katkısıyla ağınızı da büyütmeye başladığınızda başarılı bir girişimci olmak için de artık küçük adımlardan büyük adımlara geçmiş olursunuz. Tanıştığınız her kişi, aynı zamanda deneyimlerinizin artması için bir araçtır da.

 

Tüm bu deneyimler ve ilerlemenin ardından yapmanız gereken önemli bir şey var: geri bildirimlere kulak vermek! İnsanların girişiminiz hakkında yaptığı geri bildirimleri, özellikle de olumsuz olanları görmezden gelirseniz sorunları zamanında çözemezsiniz. Unutmayın, başarılı bir girişimci her zaman geri bildirimlere göre düzenlemeler yapar!

 

Ve son olarak, başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız bol bol dinlenmeyi de ihmal etmemeniz gerekiyor. “Nasıl yani?” diye şaşırdığınızı biliyoruz. Girişimcilerin gece gündüz çalışmaları, durmadan bir şeyler üretmeleri gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bir şeyler üretebilmek kolaydır ama yaratıcı, sektörde fark yaratan bir şeyler üretmek için girişimcilerin zihinlerinin de dinlenmiş olması gerekir. Bizden söylemesi!

 

Startup ve Girişimciliğin Farkları Nelerdir?

 

Hem startup hem de girişimciliği yeterince açıkladıysak geriye bu ikisinin farklarından bahsetmek kalıyor…

 

Aralarındaki büyük farkı risk faktörü oluşturuyor. Girişimcilik söz konusu olduğunda daha küçük risklerden söz ediyorken, startuplarda ise daha yüksek bir risk oranından söz ederiz. Bunun sebebi, girişimcilikte aslında var olan bir sorunun üzerine geliştirilen fikirle yola çıkılmasıdır. Startuplarda ise daha çok yenilikçilik ön planda olduğu için daha önce denenmeyen, sonuçları tahmin edilemeyen fikirlerle yola çıkılır.  

 

Bir diğer fark da kar oranıyla alakalı. Girişimlerde temel hedef kar oranını yükseltmek iken, startuplarda durum böyle değil. Daha çok farkındalık yaratmayı hedefleyen startuplarda fikirden kar sağlandığı zaman elde edilen yeni bütçe, proje geliştirilmesi ve farkındalık bağışı için kullanılarak dönüştürülür. 

 

İkisi arasındaki son fark ise girişimler ve startupların hedef kitleleriyle alakalı. Girişimcilikte hedefler daha çok bulunulan bölgeyle sınırlı kalır. Startuplarda ise hedef kitle çok daha geniştir, mekandan bağımsızlaşır. 

 

Aslında farkları göz önünde bulundurduğunuzda girişimci mi yoksa startup mı olmak istediğinize karar vermek pek de zor olmasa gerek.

E-Bülten

Düzenli olarak dijital pazarlama taktikleri ve püf noktaları almak ister misiniz?

Bu yazıları da okumalısın!