Oyunun Kuralları Yeniden Yazılıyor!

Son yıllarda ilgili ilgisiz neredeyse herkesin hakkında konuşmasını sağlamayı başaran farklı bir karakter Elon Musk. Sosyal medya dünyasını yoğun bir şekilde meşgul etmeyi başaran bir konu ile yine bu yazının da konusu oldu kendisi; Twitter markasının üzerine kocaman bir X atarak, adını da logosunu da X yapmasından bahsediyorum… Evet Twitter x oldu!

Musk’ın attığı bir çok adım özellikle teknoloji ve iletişim dünyasında büyük salınımlara neden oldu bugüne kadar. Bu yeniden markalaşma hamlesi de bir çok değişikliğe yol açtı bile.. Elon Musk’ın bu hamlesini ilk duyduğumda “Yine X takıntısı” demeden geçemedim içimden. Elon Musk için eski bir hikaye ve tahmin edilenden çok daha büyük bir düşünceyi temsil ediyor aslında X. Bu konudan  HBR’de yazdığım “Elon Musk’ın Twitter’ı Yeni Fırsatlar Dünyası Olabilir mi” başlıklı ilk yazımda kısaca söz etmiştim.

Belki size bu adım çok ansızın gelmiştir ve belki de ilk bakışta plansız da görünebilir, ancak bana göre öyle değil. Musk büyük bir stratejik vizyonun gerektirdiği planlı adımları atıyor.

Twitter markasının bir gecede X oluşu neye işaret ediyor?

Büyük X Projesi İle Tanışın

Aslında ortalıktaki spekülasyonla alakalı en mantıklı yaklaşım zaman zaman Elon Musk’ın ‘her şey için bir app’ diye adlandırdığı bir süper uygulama planı aslında. Çin’de insanların bir kimlik gibi kullandığı ve tüm devlet işleri, banka işlemleri, ticari ve daha birçok ihtiyacı karşılayabildikleri WeChat uygulaması gibi… Bu ultra süper uygulama fikri, belli ki Musk’ın da planlarında var. Twitter markasını satın almasının da, platformun mevcut algoritmasında yaptığı yeniliklerin de, kendi deyimiyle “sosyal medyayı demokratikleştirme” çabalarının da arkasında bu süper uygulama planı var gibi görünüyor.

Peki Ama Neden Mavi Kuş?

Eski adıyla Twitter’ın aktif kullanıcı veritabanı, geniş kitle segmentasyonu yetenekleri, reklam teknolojilerini ve yapay zeka platformlarını zengin kullanıcı davranış verisi ile besleyebilmesi bir anda Twitter markasını Musk’ın gözdesi haline getirmiş belli ki. Düşünsenize Meta ve Google gibi iki dev, iletişim alanını domine etmiş, Amazon, Ebay, Alibaba e-ticaretin yıkılmaz devleri haline gelmiş ve Apple, Microsoft, Samsung gibi teknoloji firmaları kendi dünyalarını yaratmayı başarmış. Sıfırdan bir sosyal medya platformunun yeni kullanıcı edinmeye çalışması, tutundurma için harcayacağı milyonlarca dolarlık bütçe ve daha birçok teknik açıdan zorlukla mücadele…

Musk’ın bu manzaraya bakarak hali hazırda var olan bir değeri alması ve şekillendirmeye başlaması çok akıllıca bir adımdı. Ayrıca Musk artık sahibi olduğu bu “şey”in dönüşmesinin gerekliliğinin de farkındaydı. O haliyle işine yaramayacak, yıllardır aklından çıkmayan o büyük düşüncesine hizmet etmeyecek ve en iyi ihtimalle gelirlerini arttırarak 10 – 12 senede kendini amorti edecek bir girişim olarak kalacaktı. Peki sizce Mars’ın kolonileştirilmesini sağlamak üzere ve uzay taşımacılığının maliyetini düşürme hedefiyle SpaceX’i kuran, yapay zekaya sahip robotları hayatımıza sokmak gibi çılgın projelere imza atan bir deha, böylesi bir yatırımı gerçekten bu kadar basit bir girişim olarak yapmış olabilir mi? Benim cevabım “Tabii ki hayır”. Elon, buzu kırmalıydı, kuralları yeniden yazmalıydı, doğru bilinenleri elinin tersiyle itip kendi kabullerini ortaya koymalıydı. İşte bu ani değişim de tam olarak bu yüzden gündemimizde yer aldı.. 

Twitter Markasının Değeri Ne Oldu Şimdi? 

Bir çok analiste ve marka ajanslarına göre, Musk’ın hamlesi 4 milyar ila 20 milyar dolar arasında bir marka değerini yok etti. Hatta bir çok marka uzmanı bu hamlenin düşünülmeden, çocukça ve hesapsız atılan bir adım olduğunu savunuyor. Ancak Musk’un hamlesi bana göre bir markanın yeniden konumlandırılmasından çok teknolojik altyapısına ve -geçmiş ve gelecekteki- veri kazanımlarına zaten sahibi olduğu bir ‘oyuncağı’ artık daha etkili bir silah haline getirecek olması gibi duruyor. Bazı analistler buna “markayı öldürdü resmen” dese de ben bunun stratejik bir adım olduğunu düşünüyorum. Insider Intelligence analisti Jasmine Enberg’ün de dediği gibi “Twitter markasının yenilenmesi, Threads veya başka bir uygulamanın değil Elon Musk’ın en olası ‘Twitter katili’ olduğunu ve her zaman da öyle olduğunu hatırlatıyor”

Bu gelişme sürpriz gibi karşılansa da Musk, Twitter markasından tamamen kurtulabileceğine dair emareleri açık açık gösteriyordu. X değişiminden aylar önce attığı bir tweet’te “yakında twitter markasına ve yavaş yavaş tüm kuşlara veda edeceğiz” diyen bir kişinin sizce markanın değer kaybını düşünerek bu adımları atması mümkün mü?

Elon Musk Twitter Markasının X Yaptı

Elon Musk Twitter Markasının X Yaptı. Peki ya şimdi bizi ne bekliyor?

İnsan beyninin yapısından ve işlevinden ilham alan algoritmalardan yararlanan yapay zekanın (AI) bir alt alanı olan derin öğrenme algoritmaları, denetimsiz bir şekilde verilerden öğrenmek için çok sayıda sinir ağı katmanı kullanıyor ve bu da onları nesne tanıma, konuşma tanıma ve doğal dil işleme gibi görevler için çok uygun hale getiriyor. Bu anlamda Twitter markası yapay zeka için mükemmel bir öğrenme alanı aslında. Bu çıkarımı Elon Musk da yaptığı içindir ki bu satın almayı yaptı ve plan X’i devreye aldı. 

Twitter’ın yaklaşık 400 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı bulunuyor ve dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alıyor. Özellikle yapay zekanın öğrendiği data türlerinden yapılandırılmış veri, metin verisi ve davranış verisi için işlenmeyi bekleyen müthiş bir maden niteliğine sahip. Musk bu maden yatağını satın aldı ve şimdi içindeki çeşitli madenleri işleyerek hayatımıza yepyeni ürünler, oyuncaklar, hizmetler, terimler sokmaya hazırlanıyor. Varsın dağın adını Twitter değil de X yapsın. Ne önemi var ki? Elon Musk’ın Twitter’a hepimizin baktığı gibi bakmadığını, daha çok onun potansiyeline odaklandığını söylememiz mümkün.

Elon Musk’ın markalaşma, akım başlatma vb. şeyler söz konusu olduğunda kendi şarkısını besteleyip, hem çalıp hem söylemesi, hatta kimseye aldırmadan çılgınlar gibi dans edebilmesi, kuralları çiğnemekten asla çekinmemesi ve hiç bilinmeyenlere korkusuzca adım atabilmesi bana Steve Jobs’u anımsatıyor. Böyle düşününce de Elon Musk’ın bir pazarlama dehası olduğunu veya o yolda ilerlediğini görmek  hiç zor değil aslında.

E-Bülten

Düzenli olarak dijital pazarlama taktikleri ve püf noktaları almak ister misiniz?

Bu yazıları da okumalısın!